fbpx

Helyszínek

Pirovac

A mai Pirovac területe az ókorban is lakott település lehetett. Az első írásos emlék a település létezéséről 1298-ra nyúlik vissza, akkoriban a hely a Zlosela nevet viselte. Ma Pirovac egy kevesebb mint kétezer lakosú település, lakossága túlnyomórészt az idegenforgalomból, valamint halászatból él. A mezőgazdaságnak a községben fontos szerep jut: elsősorban szőlőt, olajbogyót és cseresznyét termesztenek.

Piškera

Piskera 2,7 km2 területével a Kornati Nemzeti Parkot alkotó szigetcsoport közül, a második legnagyobb sziget. Legmagasabb pontja a 126 méter magas Ototevac. A szigeten egykoron egy 50 házból álló római település volt. Mára már csak ezeknek a házaknak a romajai maradtak meg, valamint egy kéttornyos erődítmény romjai.

Kremik

A Marina Kremik 1983-ban nyitotta meg kapuit az Adriai szívében, Primošten városának közelében. Primosten egy igazán különös városka, hiszen egy szigetre épült az óvárosa. A szigetet a későbbiekben összekötötték a szárazfölddel, így alakult ki a város mostani látképe. A nevében is ezt az örökséget hordozza: pri mostu, vagyis a híd. Lenyűgöző élmény a tengerparton ülve csodálni a naplementét a lábaink előtt elnyúló végtelen kékség ölelésében.

Vodice

Vodice egy csodálatosan szép, mediterrán kisváros. Nagyon kellemes, mediterrán, igazi színes, virágos, lüktető hangulattal rendelkezik. Vodice nevét a voda, vagyis víz szó után kapta, utalván ezzel arra, hogy rendkívül bő édesvízkészlettel rendelkezik a környék. A XVII. században a velencei-török háborúk idején teljesen megsemmisült az óváros, de egy hosszú, virágos, mediterrán sétány található itt, sok-sok étteremmel, fagyizóval, bulihellyel.

Žut

Žut, a Kornati szigetcsoport egyik legszebb és második legnagyobb szigete. A hosszúkás sziget meredek és tagolt tengerpartja mentén számtalan öböl sorakozik, melyek igazi robinsoni hangulatot árasztanak, és kiváló menedékül szolgálnak a halászhajóknak és vitorlásoknak. A szigeten nincsenek állandóan lakott települések, csak ideiglenesen tartózkodnak itt halászok, pásztorok, illetve olajbogyó vagy füge szüretelők.

Murter / Hramina Marina

Murter a sziget legnagyobb városa a védett Hramina öböl partján található. A település érdekessége, hogy a központban újabb építésű házakat találhatunk, míg a régi, dalmát stílusú kőházakat inkább a beljebb és a dombtetőn találhatjuk, ami nem csoda, régen a kalózok elől ott érezték biztonságban magukat a városlakók.

Kiemelt támogatóink

További támogatóink