fbpx

Helyszínek

Báziskikötő: Horvátország, Murter, Marina-Hramina

Murter / Marina Hramina

Murter a sziget legnagyobb városa a védett Hramina öböl partján található. A település érdekessége, hogy a központban újabb építésű házakat találhatunk, míg a régi, dalmát stílusú kőházakat inkább a beljebb és a dombtetőn találhatjuk, ami nem csoda, régen a kalózok elől ott érezték biztonságban magukat a városlakók.

Zlarin

A Zlarin-sziget a Sibenik-szigetcsoporthoz tartozik, a Sibenik-csatorna választja el a szárazföldtől. A kerékpárosok és a gyalogosok számára rendkívül előnyős, hogy a szigeten gyakorlatilag nincs autóforgalom. A tenger fürdőzésre és különböző sportok kipróbálására csábít: szörfözhetünk, búvárkodhatunk, snorkelezhetük vagy csak egyszerűen úszhatunk is. A sziget nevének eredetét a mai napig sem sikerült teljes bizonyossággal felfedni, de léteznek különböző elméletek ezzel kapcsolatban. Zlarint egykor „arany szigetnek” nevezték, de a „zöld sziget” és a „korallok szigete” elnevezések is használatosak voltak.

Primošten

Primosten egy igazán különös városka, hiszen egy szigetre épült az óvárosa. A szigetet a későbbiekben összekötötték a szárazfölddel, így alakult ki a város mostani látképe. A nevében is ezt az örökséget hordozza: pri mostu, vagyis a híd. Tekintettel arra, hogy elégé gyéren lakott területről van szó és a természet szinte érintetlen, Primosten Horvátország egyik legdrágább úticélja. Lenyűgöző élmény a tengerparton ülve csodálni a naplementét a lábaink előtt elnyúló végtelen kékség ölelésében. Primošten látnivalói elsősorban az óvárosi részen keresendők, ahol a hangulatos házak közt bolyongva fellelhetjük a Szent György plébániatemplomot. A templom egyedi tornya már messziről kiemelkedik a többi épület közül, ezzel téve még különlegesebbé a faluképet.

Skradin

A Šibeniktől tizenöt kilométerre fekvő Skradin romantikus délszaki városka, egymásba fonódó szűk utcácskákkal, átjárókkal, árkádokkal és lépcsőkkel, közvetlenül a Krka Nemzeti Park bejáratánál helyezkedik el. Kétezer éves múltja okán jelentős régészeti lelőhelyek vannak a közelében. Skradin város teljes egésze védett kulturális örökség. Skradin a történelem folyamán szépségével számos hódítót ejtett rabul, s több ízben is lerombolták. Uralkodtak rajta az ősi liburnok, a rómaiak, a gótok, a velenceiek és a törökök is.

Zminjak

A sziget csak egy kőhajításnyira van az északról szomszédos Radelj-szigettől és Murter is csak 10 perc motorozásra van. A szigeten mindössze egyetlen étterem található, így ideális helyszín a pihenni és háborítatlanul nyaralni, vitorlázni vágyóknak.

Kiemelt támogatóink

További támogatóink