fbpx

Helyszínek ’22

Drage

Drage a Biograd-Riviéra déli szegletében található, egy nagy és védett öbölben. A város érdekessége hogy elölről a tenger, míg hátulról a Vrana tó határolja. Drage Horvátország egy egészen kicsike halászfalva. Csodálatos látvány egy domboldali erkélyből végig nézni, ahogy a Kornati szigetek púpjai mögött eltűnik az izzó napkorong. Drage ékköve Celinka kilátó, melyről pazar kilátás nyílik a tengerre, a Vrána tóra, Pakostanera és a Kornati Nemzeti Parkra.

Sali

Sali a Dugi sziget délkeleti részén fekszik. Sali Horvátország egyik legrégebbi halászati hagyományával rendelkezik. Már a XI. században feljegyezték a helyi halászási szokásokat. 1905-óta egy halkonzervgyár működik itt. A halászat mellett az olívatermesztés a helyi hagyományos megélhetési forrás, akár 100 éves olajfákkal is találkozhatunk. Az egyik legérdekesebb helyi látnivaló a Boldogságos Szűz Mária templom, mely XVII. századi fa oltárán az ősi horvát nyelv nyomait – glagolita feliratokat – fedezhetünk fel. 

Veli Iž 

Veli Iz, Iz-sziget északi részén található. Veli Iž az érintetlen természet, és a nyugalom helyszíne. Az itteni nyaralást semmi sem zavarhatja. A régészeti leletek tanúsága szerint Iž szigete már a történelem előtti időkben is lakott volt. A szigeten a rézkor, a vaskor, a római kor és az óhorvát kultúra nyomai is megtalálhatók. A gazdaság alapját a mezőgazdaság, a szőlő- a gyümölcs- és olajbogyótermesztés, a halászat, a tengerészet és egyre inkább a turizmus képezi. A település jellegzetessége a Szent péter és Pál apostolok tiszteletére szentelt plébániatemploma.

Sukosan

Sukosan 5 kilométerrel Zadar alatt található. Az óváros egy sekély védett öböl (az Arany-öböl) partján helyezkedik el. Az öbölben a nyári hőségben jól felmelegszik a tenger vize. Sukosan eredetileg egy csendes, kis halász falu. A lakosság fő megélhetési forrása a halászat, szőlő, olíva, gyümölcs termesztés és termesztésen a turizmus. A falucska fő nevezetessége az ide épült Marina Dalmacia kikötő, mely Horvátország egyik legnagyobb kikötője. Sukosan szexepilje az Arany-öböl kellős közepén meredező romfalak.

Murter / Hramina Marina

Murter a sziget legnagyobb városa a védett Hramina öböl partján található. A település érdekessége, hogy a központban újabb építésű házakat találhatunk, míg a régi, dalmát stílusú kőházakat inkább a beljebb és a dombtetőn találhatjuk, ami nem csoda, régen a kalózok elől ott érezték biztonságban magukat a városlakók. Murter a hajóskapitányok egyik kedvelt kikötője. Hatalmas kikötő található itt, vagy 1000 hajó befogadására képes a sziget.

Žut

Žut, a Kornati szigetcsoport egyik legszebb és második legnagyobb szigete. A hosszúkás sziget meredek és tagolt tengerpartja mentén számtalan öböl sorakozik, melyek igazi robinsoni hangulatot árasztanak, és kiváló menedékül szolgálnak a halászhajóknak és vitorlásoknak. A szigeten nincsenek állandóan lakott települések, csak ideiglenesen tartózkodnak itt halászok, pásztorok, illetve olajbogyó vagy füge szüretelők.

Kiemelt támogatóink

További támogatóink