fbpx

Helyszínek ’22

Drage

Drage a Biograd-Riviéra déli szegletében található, egy nagy és védett öbölben. A város érdekessége hogy elölről a tenger, míg hátulról a Vrana tó határolja. Drage Horvátország egy egészen kicsike halászfalva. Csodálatos látvány egy domboldali erkélyből végig nézni, ahogy a Kornati szigetek púpjai mögött eltűnik az izzó napkorong. Drage ékköve Celinka kilátó, melyről pazar kilátás nyílik a tengerre, a Vrána tóra, Pakostanera és a Kornati Nemzeti Parkra.

Kukljica

Kukljica az Ugljan sziget legdélebbi települése. Egy kis öbölben fekvő halászfalu. 800 állandó lakosa van. Hajós kikötője és homokos strandjai miatt, Kukljica Horvátország egy népszerű nyaralási célállomása. Kukljica legérdekesebb látnivalója a part mentén található Havas Boldogasszony (Gospa Snjedna) templom, ahol a csodatévő Szűz Mária szobrát őrzik. A település kuriózuma, hogy pár száz méterre található a Zdrelac csatorna, mely az Ugljan szigetet elválasztja Pasmantól.

Veli Iž 

Veli Iz, Iz-sziget északi részén található. Veli Iž az érintetlen természet, és a nyugalom helyszíne. Az itteni nyaralást semmi sem zavarhatja. A régészeti leletek tanúsága szerint Iž szigete már a történelem előtti időkben is lakott volt. A szigeten a rézkor, a vaskor, a római kor és az óhorvát kultúra nyomai is megtalálhatók. A gazdaság alapját a mezőgazdaság, a szőlő- a gyümölcs- és olajbogyótermesztés, a halászat, a tengerészet és egyre inkább a turizmus képezi. A település jellegzetessége a Szent péter és Pál apostolok tiszteletére szentelt plébániatemploma.

Žut

Žut, a Kornati szigetcsoport egyik legszebb és második legnagyobb szigete. A hosszúkás sziget meredek és tagolt tengerpartja mentén számtalan öböl sorakozik, melyek igazi robinsoni hangulatot árasztanak, és kiváló menedékül szolgálnak a halászhajóknak és vitorlásoknak. A szigeten nincsenek állandóan lakott települések, csak ideiglenesen tartózkodnak itt halászok, pásztorok, illetve olajbogyó vagy füge szüretelők.

Murter / Hramina Marina

Murter a sziget legnagyobb városa a védett Hramina öböl partján található. A település érdekessége, hogy a központban újabb építésű házakat találhatunk, míg a régi, dalmát stílusú kőházakat inkább a beljebb és a dombtetőn találhatjuk, ami nem csoda, régen a kalózok elől ott érezték biztonságban magukat a városlakók. Murter a hajóskapitányok egyik kedvelt kikötője. Hatalmas kikötő található itt, vagy 1000 hajó befogadására képes a sziget.

Kiemelt támogatóink

További támogatóink